Évközi 5. vasárnap – 2024. február 4.

H i r d e t é s e k

Szent László Plébánia, H-9600 Sárvár, Széchenyi István utca 7.

Telefon: 06-95/320-051

E-mail cím: szent.laszlo.plebania.sarvar@gmail.com

weboldal: www.ladislas.hu

 

Évközi 5. vasárnap –– 2024. február 4.

 

  1. A szentmisék végén Balázs áldásban részesítjük a jelenlévő Testvéreket.
  2. (Ma/holnap) este 17.45-kor litániát imádkozunk.
  3. Szentjeink a héten:

Hétfőn Szent Ágota vértanú szűzre; kedden a japán vértanúkra; szombaton Szent Skolasztikára emlékezik Egyházunk.

  1. Csütörtökönként az esti szentmise előtt rózsafüzért imádkozunk 17.30-tól.
  2. Katolikus újságokat a Kedves Testvérek figyelmébe ajánljuk!
  3. A Katolikus jótékonysági bálra köszönjük az eddigi tombola felajánlásokat, a bál szombaton este lesz a katolikus iskolában.
  4. Február 11-én, jövő vasárnap, a betegek világnapján lehetőség lesz a szentmiséink keretében a betegek kenetének közösségi felvételére. A nagytemplom 2023-as évi statisztikája alapján a katolikus temetés által utolsó útjukra elkísértek mindössze 25%-a – azaz 4-ből mindössze 1 – részesült a szent kenetben. Ez a Sári Plébánia esetében 32%-a. Egész plébániánkat tekintve (falvakkal együtt) a tavalyi év 154 halálesetéből mindössze 47-en kapták meg a szentkenetet. Ez 28%, ami nagyon rossz adat. Ez is motivált bennünket, hogy a betegek kenetének közösségi felvételére lehetőséget biztosítsunk idén, amikor február 11., a betegek világnapja, éppen hétvégére esik. A II. Vatikáni Zsinat kiemeli a betegek szentsége kapcsán, hogy nemcsak a halálveszélyben lévők szentsége, ezért felvételére már az az idő is biztosan alkalmas, amikor a hívő élete valami ok, vagy betegség, vagy öregség miatt kezd veszélybe jutni. Egy keresztény embernek, főleg, egy bizonyos korban már számolnia kell a számadással, s mint életünk bármelyik meghatározó eseményére, így a halálra is megfelelően fel kell készülnie. A keresztény ember alapállásából kell, hogy következzék, hogy a megszentelődésnek az Isten által felkínált eszközeit, jelen esetben a szentkenetet kérje, és azzal éljen, hiszen mindannyiunk az üdvösségre vagyunk hivatottak, attól pedig nem szabad félni! A szentkenet, mint a Jó Istennek a betegek segítségére szánt kegyelmi eszköze, ami megerősíti, bizalmat, reményt ad az adott betegnek a szenvedések, fájdalmak elviselésére és leküzdésére. A szentkenet többször is felvehető, ezért fontos, hogy ne csak egyszer, a végső esetben kapja meg a keresztény ember e szentség áldását, hanem minden súlyos betegségben és komoly műtét előtt kívánja és vegye igénybe, mint Krisztus segítő, gyógyító karját. De ugyanígy egy bizonyos életkor (akár 50 év körül és felett), vagy bizonyos élethelyzet során (ha valaki egész nap autót vezet munkájából kifolyólag, vagy veszélyes helyen dolgozik, stb.) szintén felvehető. Gyermek, fiatal komoly betegség, műtét, vagy halálveszély során élhet a szentséggel. A közösségi felvételére érdemes készülni, szentgyónással. Ha valaki karácsonyra meggyónt, s azóta nem követett el halálos bűnt, nem szegte meg tudva és akarva a tízparancsolat valamelyikét, akkor nem kell újra gyónnia, de akik esetleg nem tudtak jobban vigyázni, számukra a hétköznapi szentmisék alatt van lehetőség.

 

 

H i r d e t é s e k

Szent Miklós Plébánia, H-9600 Sárvár, Sársziget utca 58. Telefon: 06-95/320-918

E-mail cím: szent.laszlo.plebania.sarvar@gmail.com

weboldal: www.sarvarsari.hu

 

Évközi 5. vasárnap –– 2024. február 4.

  1. A szentmisék végén Balázs áldásban részesítjük a jelenlévő Testvéreket.
  2. (Ma/holnap) 15.30-kor, litániát imádkozzuk a kertvárosi kápolná Szívesen jöjjünk el!
  3. Szentjeink a héten:

Hétfőn Szent Ágota vértanú szűzre; kedden a japán vértanúkra; szombaton Szent Skolasztikára emlékezik Egyházunk.

  1. Hétfőn a Szent Mónika közösség imáját mondjuk az esti szentmisekor.
  2. Csütörtökönként az esti szentmise előtt (17 órától) rózsafüzért imádkozunk papokért és új papi, szerzetesi hivatásokért.
  3. Katolikus újságokat a Kedves Testvérek figyelmébe ajánljuk!
  4. A Katolikus jótékonysági bálra köszönjük az eddigi tombola felajánlásokat, a bál szombaton este lesz a katolikus iskolában.
  5. Február 11-én, jövő vasárnap, a betegek világnapján lehetőség lesz a szentmiséink keretében a betegek kenetének közösségi felvételére. A Sári Plébánia 2023-as évi statisztikája alapján a katolikus temetés által utolsó útjukra elkísértek mindössze 32%-a részesült a szent kenetben. Ez a nagytemplom esetében 25%-a. Egész plébániánkat tekintve (falvakkal együtt) a tavalyi év 154 halálesetéből mindössze 47-en kapták meg a szentkenetet. Ez 28%, ami nagyon rossz adat. Ez is motivált bennünket, hogy a betegek kenetének közösségi felvételére lehetőséget biztosítsunk idén, amikor február 11., a betegek világnapja, éppen hétvégére esik. A II. Vatikáni Zsinat kiemeli a betegek szentsége kapcsán, hogy nemcsak a halálveszélyben lévők szentsége, ezért felvételére már az az idő is biztosan alkalmas, amikor a hívő élete valami ok, vagy betegség, vagy öregség miatt kezd veszélybe jutni. Egy keresztény embernek, főleg, egy bizonyos korban már számolnia kell a számadással, s mint életünk bármelyik meghatározó eseményére, így a halálra is megfelelően fel kell készülnie. A keresztény ember alapállásából kell, hogy következzék, hogy a megszentelődésnek az Isten által felkínált eszközeit, jelen esetben a szentkenetet kérje, és azzal éljen, hiszen mindannyiunk az üdvösségre vagyunk hivatottak, attól pedig nem szabad félni! A szentkenet, mint a Jó Istennek a betegek segítségére szánt kegyelmi eszköze, ami megerősíti, bizalmat, reményt ad az adott betegnek a szenvedések, fájdalmak elviselésére és leküzdésére. A szentkenet többször is felvehető, ezért fontos, hogy ne csak egyszer, a végső esetben kapja meg a keresztény ember e szentség áldását, hanem minden súlyos betegségben és komoly műtét előtt kívánja és vegye igénybe, mint Krisztus segítő, gyógyító karját. De ugyanígy egy bizonyos életkor (akár 50 év körül és felett), vagy bizonyos élethelyzet során (ha valaki egész nap autót vezet munkájából kifolyólag, vagy veszélyes helyen dolgozik, stb.) szintén felvehető. Gyermek, fiatal komoly betegség, műtét, vagy halálveszély során élhet a szentséggel. A közösségi felvételére érdemes készülni, szentgyónással. Ha valaki karácsonyra meggyónt, s azóta nem követett el halálos bűnt, nem szegte meg tudva és akarva a tízparancsolat valamelyikét, akkor nem kell újra gyónnia, de akik esetleg nem tudtak jobban vigyázni, számukra a hétköznapi szentmisék alatt van lehetőség.
Az oldalt jelenleg látogatja:       Letöltésszám 1970-1-01-óta:
mind – siem 2011